Gevulde emmertjes: tevreden kinderen

Maandagochtend. Ik word wakker en ben met mijn hoofd al op mijn werk. We hebben een nieuw thema: voertuigen. Ik wil me daar vandaag met de kinderen in gaan verdiepen en er een leuk verhaal en een knutselactiviteit aan verbinden. Ook ga ik de kinderen observeren voor de oudergesprekken over een paar weken. En niet te vergeten… Ik moet wenafspraken maken voor Kira, die binnenkort van onze babygroep overgaat naar de peutergroep.

Aandacht vragen

Eenmaal op het werk begint de dag lekker. De kinderen komen vrolijk binnen en ik ontvang ze met liefde. Daarna ben ik bezig met mijn verhaal over een auto, de observatieformulieren en de wenafspraken. In de loop van de dag begin ik te merken dat er kinderen erg aanhankelijk zijn. Ze lopen achter mij aan en vragen aandacht door aan mijn broek te trekken. Ik vraag mij af wat er aan de hand is. Ik ben toch in de buurt en geef ze regelmatig liefdevolle knuffels. Ik vind zelfstandigheid belangrijk en bedenk me dat ze ook goed even met elkaar kunnen spelen.

Halfvolle emmertjes

Na het lezen van een artikel denk ik weer aan de aanhankelijkheid van de kinderen terug. Ik lees namelijk dat je deze vorm van aandacht vragen kunt vergelijken met een emmer water. Een halfvolle emmer is een achterstand aan aandacht. Hoe dieper je ingaat op de behoefte van het kind en hoe positiever de aandacht is, hoe eerder de emmer vol raakt. Dit is wat een kind soms even nodig heeft. Zodra de emmer vol is, draait het kind zelf wel weer de kraan dicht. Het kind is dan weer voldaan en gaat weer zelfstandig spelen.

Daar doe je het voor

Ik vind dit een mooie gedachte en besef mezelf dat ik soms mijn takenlijstje in mijn hoofd moet laten varen. Die komen op een later moment wel af. Als die emmertjes maar gevuld raken met water. Dat is toch waarom ik dit werk heb gekozen en waarom ik er plezier uithaal. Ik zie kinderen graag groeien en genieten. En als kinderen helemaal geen aandacht meer vragen dan is mijn werk ook niet leuk meer!

 

Mirjam van Vulpen (25) is pm’er bij een kinderdagverblijf van Partou in de regio Utrecht en blogt enthousiast over de hoogtepunten in haar dagelijks werk. Ze geeft ook muziekles aan kinderen van 0 tot 4 jaar en pakt daarvoor maar wat graag haar gitaar erbij.

Recommended Posts

Laat een reactie achter

Cookies

Partou kinderopvang maakt gebruik van functionele en analytische cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen partou.nl. Hiermee kunnen we je beter helpen en tonen we advertenties op andere websites of social media op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten