Blog Mirjam: het observeren van onze kinderen

Ik kijk naar buiten door het raam en zie kindjes van de buurgroep buiten spelen op de veranda waar het zonnetje ook heerlijk schijnt. Mila van bijna 2 jaar oud is aan het spelen met een babypop die ze in de Maxi-Cosi heeft gezet. Plotseling staat ze stil bij de buitendeur en kijkt door het raam naar buiten. Ik weet van Mila dat ze hier al gauw iets goed vindt. Daarom laat ik aan haar merken dat ze mag zeggen of laten zien wat zij wil. Zij kan het al erg goed en daar luister ik naar.

Daar zit ze dan, starend naar buiten te kijken

Ik zie Mila genieten op het moment dat ze door het raam zit te kijken naar de kinderen die buiten aan het spelen zijn. Ik vraag aan Mila: ‘Mila, wil je ook buiten spelen?’ Ze kijkt mij meteen aan. Wanneer ik haar vraag: ‘zal ik je jas pakken?’, wijst ze naar de gang waar haar jas hangt en met haar wenkbrauwen opgetrokken uit enthousiasme roept ze: ‘Jas’. Ik vraag Rowan van 1,5 jaar oud, die duplo steentjes in een theepotje aan het doen is, ‘Rowan, ik ga jullie jasjes pakken. Wil je ook naar buiten?’ ‘Jaaa. Buitje.’, zegt Rowan enthousiast. Ik kom terug met de jasjes en Rowan staat al klaar bij de deur. Zij heeft er zo te zien ook veel zin in.

Het voorjaar is nu echt begonnen!

Ik doe Mila en Rowan hun jasjes aan en voordat ik de deur open doe, komt June van 8 maanden oud al aangekropen. Ze zit stil voor de drempel van de deur. Binnen no-time gaat ze er overheen en is ze al half buiten. Ik zeg: ‘Ho, ho, June’, pak haar op en doe haar jasje aan. ‘Nu mag je lekker naar buiten, June’. Het zonnetje mag wel lekker schijnen en het mag daardoor binnen goed opwarmen, maar buiten is het nog best fris in het vroege voorjaar. June begint meteen enthousiast te kruipen en gaat richting de zandbak. Daar buigt ze zich over het randje van de zandbak en slaat en veegt wild met haar handjes in het zand. Mila is op een klein loopfietsje gaan zitten, heerlijk door het zonnetje aan het rijden en kijkt mij met een grote lach aan. Rowan zit in de zandbak helemaal geconcentreerd zand in een bekertje te strooien.

Mooie momenten tijdens het observeren

Dit vertel ik zo na, omdat dit een van de vele geweldige momentjes is waarop ik de kinderen observeer, nadat ik de kinderen door het uitvoeren van een kleine handeling zo gelukkig kan maken. Jasjes aan, deur open en genieten!

Mirjam van Vulpen is pedagogisch medewerker bij een kinderdagverblijf van Partou in de regio Utrecht en blogt enthousiast over de hoogtepunten in haar dagelijks werk. Ze geeft ook muziekles aan kinderen van 0 tot 4 jaar en pakt daarvoor maar wat graag haar gitaar erbij.

Recente berichten

Laat een reactie achter

Cookies

Partou kinderopvang maakt gebruik van functionele en analytische cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen partou.nl. Hiermee kunnen we je beter helpen en tonen we advertenties op andere websites of social media op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten